Isnin, 11 September 2017

NASIHAT PENCURI KEPADA PEROMPAK!...


"Itu Hadi pakai kopiah, tapi sokong Najib. Kalau PAS parti Islam, kenapa dia sokong itu perompak dan pencuri? Kalau PAS bertanding jangan sokong PAS, Umno bertanding jangan sokong Umno. Mari kita sokong Pakatan Harapan!" - Muhyidin Yasin.Berpuluh tahun dia jadi ahli kumpulan perompak dan pencuri. Dapat jawatan dan harta hasil dari bekerja bersama kumpulan perompak dan pencuri. Sehingga dia dilantik menjadi Timbalan Chief kumpulan perompak dan pencuri. Ada kediaman rasmi, ada kenderaan rasmi, boleh guna pesawat kerajaan, keselamatan dikawal rapi oleh UTK, lalu atas jalan raya dengan iringan polis, datang ke majlis disambut dengan hamparan permaidani, disediakan tempat terhormat atas pentas dan pelbagai lagi keistimewaan yang semuanya dia perolehi sepanjang menganggotai kumpulan perompak dan pencuri. 

Sepanjang tempoh itu juga PAS lawan kumpulan perompak dan pencuri ini dengan penuh istiqamah dan pengorbanan. Malah ada ketikanya sampai hilang wang deposit. Maklumlah bekas Timbalan Chief ini berasal dari sebuah negeri tempat lahir kumpulan perompak dan pencuri ini. Kuatnya usah dikira lagi. Tapi PAS tak pernah hirau dan gerun dengan kekuatan itu. Lawan dan terus lawan. Sehinggalah akhirnya kubu kuat kumpulan perompak dan pancuri telah ditembusi. Mereka bukan lagi kebal walaupun pakai aneka tangkal dan segala azimat.

Biasa saja dalam sebuah kumpulan perompak dan pencuri. Masa harta rompakan banyak, mereka ok saja. Boleh agih sesama mereka. Bila harta dah semakin berkurangan dan anggota kumpulan pula makin ramai yang berebut untuk mendapatkannya, maka yang lemah akan tersingkir.

Kesian Timbalan Chief yang akhirnya tersingkir. Tiada daya dan upaya nak melawan Chief yang lebih perkasa. Lalu pergilah dia dengan hina dan hilang segalanya walau saya yakin harta simpanan dia sepanjang bersama kumpulannya dulu dah tak habis untuk dimakan bersama anak cucu. Kalau tak dipecat maka sehingga kini tentunya dia masih lagi Timbalan Chief.

Sekarang Timbalan Chief ini berlagak suci. Bagaikan dialah juara penentang kumpulan perompak dan pencuri itu. PAS yang berjuang berpuluh tahun lawan bekas kumpulannya dulu akhirnya dipalitkan dengan kotoran demi untuk mensucikan dirinya sendiri. Alangkah sucinya diri dia.

Ahli-ahli kumpulan yang masih setia jangan terasa hati. Yang kata perompak dan pencuri ialah bekas Timbalan Chief kamu semua. Bukan saya.

Dr Azman Ibrahim
11 September 2017.

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Yidin...you're 2X5 too...henjut bini orang!

Ohhh Nika Gee!...kekasih gelapku!

Tanpa Nama berkata...

nasihat pencuri kepada perompak kepada penyamun kepada pelanun kepada pencopet

powertrain1648 berkata...

Madey bkn perompak...lagipun kisah2 madey dulu luka kecik jer
Nuar x nipu...tapi.mana satu betul pun tk tau...sekjp jumlah ni...skjp jumlah tu