Isnin, 10 Januari 2011

MAKCIK DAN PAKCIK! JPJ AKAN MASUK KAMPUNG DAN FELDA

Utusan Meloya - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kini mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan terhadap pengguna jalan raya yang melakukan kesalahan lalu lintas di semua jenis jalan termasuk jalan kampung dan kawasan perumahan.

Timbalan Ketua Pengarahnya, Datuk Ismail Ahmad berkata, ia berikutan pindaan Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 yang telah diluluskan oleh Dewan Negara, 22 Disember lalu.

Katanya, penguatkuasaan itu akan dilakukan dalam masa terdekat.

Menurutnya, sebelum ini, tumpuan JPJ hanya di lebuh raya, jalan Persekutuan, jalan negeri dan jalan perbandaran.

"Namun kini mereka yang menggunakan jalan seperti di ladang, kebun, kampung serta kawasan perumahan juga tidak akan terlepas, sekiranya melakukan kesalahan. Selanjutnya

Dalam blog pro kerajaan pun dah mengeluh pasal isu ini.

Komen: Bagus juga cadangan nie!... Saya setuju benar dengan cadangan penguatkuasaan ini oleh JPJ dari kerajaan Barisan Nazional. Kepada Pakcik-pakcik dan Makcik-makcik felda serta orang kampung, lepas ini kalau korang menunggang motorsikal yang dah tamat tempoh cukai jalan atau tak berlesen langsung ada harapan kena saman. Lepas nie pakcik-pakcik dan makcik-makcik pikirlah sendiri yang kerajaan BN sebenarnya nak dahulukan rakyat dan bukannya nak susahkan rakyat di kampung.

Sukanya aku pasal lepas nie... ramailah rakyat felda dan kampung akan tolak BN. Sebabnya!... lu pikirlah sendiri...

Tiada ulasan: