Khamis, 31 Mei 2012

ADUKA TARUNA DAH BEBAS

Mahkaman memutuskan penulis blog Khairul Nizam Abd Ghani yang didakwa menghina almarhum Sultan Johor tidak bersalah atas tuduhannya.

Perkara itu diputuskan oleh Mahkamah Sesyen Seremban hari ini, kata peguamnya Mohd Radzlan Jalaluddin melalui SMS kepada Malaysiakini.
Khairul Nizam, 31, atau nama penanya Aduka Taruna dihadapkan ke mahkamah pada 29 Januari dua tahun lalu selepas direman empat hari oleh mahkamah majistret Kota Baharu.

Beliau didakwa menghina dengan niat untuk menyakiti institusi kesultanan Johor dan rakyat antara jam 7.25 sehingga 9.05 pada 22 Januari 2010.

Khairul Nizam dituduh mengikut Seksyen 233(1)(A) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, yang jika didapati bersalah boleh dikenakan hukuman denda tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya.

Dikhabarkan, beliau akan membuat doa kesyukuran kerana terlepas serta dibebaskan dari tuduhan menghina sultan. Anggaran kos majlis doa selamat belum diputuskan tetapi menurut sumber perbelanjaan tidak melebihi kos membida nombor plat 'www'


Aduka!..., lu jangan nak saman gua pulak.  

1 ulasan:

Rojak berkata...

Aduka Taruna, mari kita pakat2 muhasabah diri. Fikir tentang kesilapan diri yang selalu kita lakukan. Lu suka serang Tok Guru. Lu suka serang Tok Guru. Lu suka serang Tok Guru.