Ahad, 8 November 2009

ERA NAJIB ALTANTUYA - MCA DIAMBANG MAUT

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata beliau tidak akan campur tangan dalam masalah dalaman MCA, kecuali beliau menerima jemputan yang jelas dari parti itu untuk berbuat demikian.

Mendengar penjelasan Najib berkaitan isu dalaman MCA di atas, anak tekak saya berasa loya dan nak termuntah. Berhikmah sungguh nada dan isi sanubari Najib bila krisis yang melanda sebahagian parti komponen BN untuk ditangani.

Anehnya, apabila berlaku sesuatu krisis dalaman di dalam parti Pakatan Rakyat, Najib lah tanpa dijemput terus sahaja memberi ulasan dan tokok tambah mengatakan parti berkenaan kini berada diambang perpecahan serta ditolak rakyat.

Ternyata Najib terlalu banyak bermain dengan kata-kata retorik. Cakap tak serupa bikin. Dia boleh kelentong UMNO tetap gagal nak pengaruhi pemikiran penyokong PR.

Bagaimanapun beliau menegaskan bahawa MCA seharusnya menyelesaikan masalah mereka secepat mungkin bagi memastikan ia muncul sebagai sebuah parti yang kukuh dan bersatu.

Menjawab satu soalan, beliau berkata 'pelan perpaduan lebih menyeluruh' yang sedang diusahakan dalam parti itu, dicetuskan oleh kepimpinan MCA sendiri bagi menyelesaikan masalah mereka.

"Ia bukan pelan saya, tapi ditampilkan oleh kepimpinan MCA sendiri. Mereka ada memaklumkan kepada saya mengenainya, dan saya beritahu mereka bahawa apa yang paling penting adalah saya mahukan sebuah parti MCA yang kukuh dan bersatu. Kemudian baru MCA boleh mewakili majoriti komuniti Cina," katanya.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan Kongres Tahunan Parti Demokratik Liberal di 1Borneo di Kota Kinabalu hari ini.

Beliau berkata MCA tidak punyai pilihan, mereka perlu menangani masalah dalaman dengan segera kerana sekiranya ia tidak diselesaikan dalam tempoh masa tertentu, ada kemungkinan calon-calon MCA ditolak orang ramai pada pilihan raya akan datang.

Semalam Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang juga Naib Presiden Umno berkata sudah tiba masanya bagi MCA meminta Najib, yang juga pengerusi BN, untuk masuk campur dan cuba menyelesaikan masalah kepimpinan parti itu.

MCA mengadakan mesyuarat agung tergempar (EGM) pada 10 Oktober lepas dalam usaha menyelesaikan krisis kepimpinan yang dihadapinya, namun hasilnya dilihat masih belum dapat merungkai masalah yang melanda parti itu.

Ini ekoran kumpulan yang mendakwa mewakili 16 orang atau satu pertima anggota jawatankuasa pusat (CC) MCA memanggil EGM baru pada 28 November ini untuk membolehkan perwakilan memutuskan sama ada pemilihan baru MCA perlu diadakan.


Najib harus mengakui bahawa krisis dalaman MCA menunjukkan bahawa orang-orang cina telah menolak parti perkauman yang mereka cipta sendiri sepertimana juga yang pernah berlaku di dalam parti Gerakan, PPP dan MIC.

Kebimbangan Najib jelas, apabila menyatakan MCA mungkin akan ditolak bila PRU akan datang dan ini akan terkesan jua kepada parti komponen BN yang lain.

Tiada ulasan: