Jumaat, 30 Ogos 2013

KENAPA SALAHKAN SAYA - BERAHIM ALI

KUALA LUMPUR: Bagai retak menanti belah, begitulah kesimpulan yang boleh diandaikan antara Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin dengan Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali.

Permusuhan kedua-dua pemimpin itu tidak dapat diselindungkan lagi apabila mereka saling tuduh menuduh.
Khairy dalam kenyataan balasnya terhadap Ketua Wira Perkasa, Irwan Fahmi Ideris yang menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meletakkan jawatan, cuba menyalahkan Ibrahim dalam hal itu.

“Presiden anda (Ibrahim Ali) pun sudah kalah dalam pilihan raya lepas tu perasan nak minta Perdana Menteri letak jawatan,” katanya kepada pemberita di majlis Jamuan Raya Aidifitri Kementerian Belia dan Sukan di Bukit Kiara, di sini, pada Rabu lalu.

Khairy yang juga Menteri Belia dan Sukan berkata, Irwan Fahmi perlu tahu kedudukannya terlebih dahulu sebelum mengeluarkan kenyataan sedemikian kerana kapasitiya yang hanya ketua sayap kepada sebuah badan bukan kerajaan (NGO), dan bukan parti politik.

“Anda perlu tahu kedudukan anda dulu. Apa Pemuda Perkasa ini? Saya rasa dia (yang) patut letak jawatan dulu. Siapa dia nak minta Perdana Menteri letak jawatan?,” kata Khairy dengan emosi.
Ibrahim ketika dihubungi Malaysiagazette melahirkan rasa terkejut dengan sikap Khairy yang melenting tidak tentu pasal.

“Kenapa tiba-tiba Khairy serang saya dan menghina saya yang kalah dalam pilihan raya umum lalu? Kenyataan Ketua Wira itu tidak ada kena mengena dengan Perkasa. Ia kenyataan yang ditulis dalam blog peribadinya.

“Dia sepatutnya menghentam Irwan Fahmi, bukan menghina saya. Lagipun, saya kalah di Pasir Mas (Parlimen) kerana saya bukan menantu (Khairy) bekas Perdana Menteri (Tun Abdullah Ahmad Badawi),” katanya.

Menurut Ibrahim, beliau hanya orang kampung yang tidak berduit berbanding Ketua Pemuda UMNO itu yang menang dalam PRU 13 di Parlimen Rembau kerana statusnya sebagai menantu bekas Perdana Menteri.

Namun katanya, kenyataan Khairy itu secara tidak langsung telah menunjukkan kepada rakyat bahawa dia yang selama ini dikatakan bijak dan berilmu rupanya seorang yang emosional.

Ibrahim kemudian mendedahkan, Khairy pernah meminta pertolongannya supaya menjadi saksi bagi kes saman Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadapnya suatu ketika dahulu.

“Manusia jenis apa ni? Masa susah cari saya, bila dah senang hina saya? Lupakah dia pernah minta tolong saya ketika berhadapan dengan saman Anwar?,” katanya yang menyifatkan Khairy sebagai angkuh selepas dilantik menteri dan disebabkan dia menantu bekas Perdana Menteri. - MalaysiaGazette

Tiada ulasan: